Een Lezing Boeken

naamloos

Eerste hulp bij klimaatverwarring (standaard lezing)

19 Sep 2010, Pakistan --- Ahmed stands in the centre of the town of Khairpur Nathan Shah which had been totally submerged by floodwaters. The floods in Pakistan have caused huge economic damage and damage to infrastructure. More than 20 million people have been affected and around 1.8 million homes have been destroyed. More than seven million people remain in need of emergency shelter. | Location: Khairpur Nathan Shah, Sindh, Pakistan. --- Image by © Gideon Mendel For Action Aid/ In Pictures/Corbis

"Super interessante lezing, ik was geboeid van begin tot einde. Het is wel even slikken natuurlijk als je hoort waar we naartoe gaan, dat de opwarming (de magische 2°c grens) nauwelijks nog te stoppen valt. Gelukkig kunnen we nu weer allemaal doen alsof het zich automatisch wel zal oplossen. Après nous le déluge (maar dan letterlijk waarschijnlijk)" Tom Van Overbeke

Volgens de gemiddelde levensverwachting halen mijn en uw (klein)kinderen het jaar 2100. Maar tegen die tijd ziet de wereld er fundamenteel anders uit. Vandaag moeten we dan ook dringend bijsturen om hun toekomst veilig te stellen, aldus het klimaatpanel van de Verenigde Naties (IPCC). In 2 x 50′ brengt de lezing Eerste hulp bij klimaatverwarring u de essentie van de klimaatkwestie bij aan de hand van zes veel gestelde vragen over dit onderwerp. Een verslag van deze lezing lees je hier.

Duur: 2 x 50′

 

Cover

10 klimaatacties die werken (standaard lezing)

 

Lijkt de klimaatverandering een ver-van-je-bed show, een wereldprobleem waar je zelf weinig vat op hebt? Of zit je er wel mee in, maar weet je niet goed wat je zelf kunt ondernemen? Mogelijk doe je al van alles. Alleen, helpt het ook echt?

Tien klimaatacties die werken vertrekt van de naakte feiten. Vrij van ideologisch of politiek getouwtrek krijg je tien acties die wetenschappelijk onderbouwd zijn en echt werken. Het is een praktische lezing voor wie zijn steentje wil bijdragen en op zoek is naar doelgerichte oplossingen.

Duur: 2 x 50′

 

 

Iedereen elektrisch!

hyundai-kona-electric-2018-01-e2e

Elektrische wagens. Vandaag nog een curiositeit in het straatbeeld. Maar binnenkort heeft iedereen er eentje. Of toch niet? Zijn ze wel zo ecologisch? Zijn ze (al) betaalbaar? Hoe ver kun je er mee rijden? En wat met onze elektriciteitsbevoorrading als iedereen elektrisch rijdt? Of zullen we ons binnenkort láten rijden?

Antwoorden op deze en andere vragen krijg je in de voordracht ‘Iedereen elektrisch’    Duur: 50′

 

 

Hendrick_Avercamp_004

Klimaatverandering, iets van alle tijden?

Klimaatverandering is van alle tijden. Dat is zeker. Maar wat maakt de huidige dan anders? En wat kunnen we leren uit het (verre) verleden dat relevant is voor vandaag? Was het ooit veel warmer? En welke invloed had dit op de zeespiegel en het leven op aarde? En hoe moeten we het ontstaan van de mens en de menselijke beschaving hierin kaderen? En wat met die zogenaamde kleine ijstijd of warmere middeleeuwen?

Op deze en andere vragen mag u tijdens deze lezing een antwoord verwachten. We gaan daarbij niet alleen enkele duizenden jaren, maar ook vele miljoenen jaren terug in de tijd. Dus, fasten your seatbelts!

Duur: 2 x 70′ (kan ook in 2 x 50′)

 

shutterstock_81466396De klimaatoplossing in minder dan een uur!

Hoofd- van bijzaken onderscheiden. Dat is niet altijd evident, en al zeker niet als het gaat over complexe materie zoals de klimaatkwestie. Toch doet deze lezing daartoe een moedige poging. Je krijgt niet alleen de essentie van het klimaatprobleem en de essentie van de klimaatoplossing op een dienblaadje aangeboden. Je verneemt er ook hoe je als individu een deel van de oplossing kan zijn.

Duur: 1 x 55′

 

Klimaat versus milieu. Een pleidooi voor een sterkere CRED-guide-image-2klimaatcommunicatie

Wat goed is voor het milieu, is daarom nog niet goed voor het klimaat. Op dat vlak bestaat nog veel verwarring. Deze lezing wil daarin helderheid scheppen, waarbij klimaat als hoogste prioriteit gezien wordt. Willen we daar gericht en snel aan werken, dan moeten we ons niet verliezen in allerlei kleine of grote acties die het klimaatprobleem niet, of maar matig vooruithelpen.

In essentie komt de oplossing erop neer om te stoppen met het gebruik van steenkool, olie en gas. En dat vraagt enkele duidelijke keuzes van individuen, bedrijven en overheid. Maar ze betekenen niet dat we daarom soberder of met verminderd comfort moeten leven.

Duur: 1 x 50′

Advertenties

3 reacties op ‘Een Lezing Boeken

  1. Zou iedereen eens moeten naar gaan luisteren, een paar uurtjes even stilstaan bij toekomst van onze kinderen, kleinkinderen, … Echt een heel goed initiatief. Deze ochtend direct begonnen in het boek dat ik gisteren kocht

    Like

  2. Op een zo klare en duidelijke uitleg wordt je inzicht, zowel op historisch als hedendaags, over de klimaatkwestie volledig up to date gebracht. Na de lezing wordt je meer dan overtuigd waarom het vandaag nodig is om actie te nemen.

    Like

  3. Iedereen die met de auto rijdt 😉 zou deze lezing verplicht moeten volgen. Alvorens je dan de auto neemt , denk je even na… Lezing verveelt geen minuut, je wordt meegezogen in het feit dat het dringend wordt dat we deze veranderingen stoppen!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s