Een Lezing Boeken

naamloos

Disclaimer: alle lezingen zijn interactief, maken gebruik van multimedia en bevatten (voor zover mogelijk) een vleugje humor.

Eerste hulp bij klimaatverwarring

(standaard lezing)

19 Sep 2010, Pakistan --- Ahmed stands in the centre of the town of Khairpur Nathan Shah which had been totally submerged by floodwaters. The floods in Pakistan have caused huge economic damage and damage to infrastructure. More than 20 million people have been affected and around 1.8 million homes have been destroyed. More than seven million people remain in need of emergency shelter. | Location: Khairpur Nathan Shah, Sindh, Pakistan. --- Image by © Gideon Mendel For Action Aid/ In Pictures/CorbisVolgens de gemiddelde levensverwachting halen mijn en uw (klein)kinderen het jaar 2100. Maar tegen die tijd ziet de wereld er fundamenteel anders uit. Vandaag moeten we dan ook dringend bijsturen om hun toekomst veilig te stellen, aldus het klimaatpanel van de Verenigde Naties (IPCC). In 1×75′ brengt deze lezing u de essentie bij van de klimaatkwestie aan de hand van vijf veel gestelde vragen. Daarbij kijken we naar de staat van het klimaat vandaag, in het (recentere) verleden en in de nabije toekomst. En we eindigen met de vraag wat het plan is om de klimaatopwarming te stabiliseren. Daarvan krijg je de grote lijnen voorgeschoteld. Concrete oplossingen, op maat van het individu, komen tijdens deze lezing echter niet aan bod. 

Een verslag van deze lezing lees je hier

Duur: 2×50′ 

10 klimaatacties die werken

(standaard lezing)

Cover

Lijkt de klimaatverandering een ver-van-je-bed show, een wereldprobleem waar je zelf weinig vat op hebt? Of zit je er wel mee in, maar weet je niet goed wat je zelf kunt ondernemen? Mogelijk doe je al van alles. Alleen, helpt het ook echt?

Tien klimaatacties die werken vertrekt van de naakte feiten. Vrij van ideologisch of politiek getouwtrek krijg je tien acties die wetenschappelijk onderbouwd zijn en echt werken. Het is een praktische lezing voor wie zijn steentje wil bijdragen en op zoek is naar doelgerichte oplossingen.

Duur: 1×90′ of 2×50′

 

Iedereen elektrisch!

Een praktische lezing over elektrische auto’s.

hyundai-kona-electric-2018-01-e2e

Elektrische wagens. Vandaag nog een curiositeit in het straatbeeld. Maar binnenkort heeft iedereen er eentje. Of toch niet? Zijn ze wel zo ecologisch? Zijn ze (al) betaalbaar? Hoe ver kun je er mee rijden? Hoe zit dat met laadtijden, laadpalen en laadpasjes? En wat met onze elektriciteitsbevoorrading als iedereen elektrisch rijdt? Of zullen we ons binnenkort láten rijden? Antwoorden op deze en andere vragen krijg je in de voordracht ‘Iedereen elektrisch’. Het is een praktische lezing (o.m. gebaseerd op >6 jaar ervaring met elektrisch rijden) en een ‘must hear’ voor iedereen die van plan is om zich binnenkort een elektrische wagen aan te schaffen.

Duur: 60′

 

Een korte geschiedenis van het klimaat: de laatste 800.000 jaar

Hendrick_Avercamp_004Klimaatverandering is van alle tijden. Dat is zeker. Maar wat maakt de huidige dan anders? Deze lezing gaat na wat kunnen we leren uit het (verre) verleden dat relevant is voor vandaag. Was het ooit veel warmer? En welke invloed had dit op de zeespiegel en het leven op aarde? En hoe moeten we het ontstaan van de mens en de menselijke beschaving hierin kaderen? En wat met die zogenaamde ‘kleine ijstijd’ of ‘warmere middeleeuwen’?

Op deze en andere vragen mag u tijdens deze lezing een antwoord verwachten. We gaan daarbij vele (honderd)duizenden jaren tot vele miljoenen jaren terug in de tijd. Dus, fasten your seatbelts!

Duur: 1×90′ of 2×60′

 

De klimaatoplossing in minder dan een uur… en hoe daaraan mee te werken

shutterstock_81466396

Hoofd- van bijzaken onderscheiden. Dat is niet altijd evident, en al zeker niet als het gaat om complexe materie zoals de klimaatkwestie. Toch doet deze lezing daartoe een moedige poging. Je krijgt niet alleen de essentie van het klimaatprobleem op een dienblad aangeboden. Vooral de essentie van de klimaatoplossing komt aan bod: kan de wereld/Europa draaien op groene energie alleen? Is kernenergie noodzakelijk? Wat met gascentrales, waterstof, enzovoort. Je verneemt er ook hoever we (Europa & de wereld) ondertussen staan met het tegengaan van de klimaatopwarming & hoe je als individu een deel van de oplossing kunt zijn. 

Duur: 1×50′ of 1×75′ – deze lezing kan ook in het Engels

 

Klimaat versus milieu. Een pleidooi voor een sterkere klimaatcommunicatie

CRED-guide-image-2

Wat goed is voor het milieu, is niet automatisch goed voor het klimaat. Op dat vlak bestaat nog veel verwarring. Daarenboven hebben sommigen de neiging om de klimaatproblematiek standaard aan te dikken met allerlei andere wereldproblemen. Beide tendenzen zijn doorgaans geen goede zaak voor een degelijke klimaatcommunicatie. Daarom is het ook binnen de klimaatkwestie belangrijk om hoofd- van bijzaken te leren onderscheiden.

Duur: 1×50′

 

Overbevolking: de olifant in de klimaatkamer? (NIEUW)

babyface

“De sterk stijgende wereldbevolking maakt het zo goed als onmogelijk om de klimaatcrisis succesvol tegen te gaan. Overbevolking is dan ook de kern van het klimaatprobleem. We zijn simpelweg met teveel.”

Uitspraken als deze hoor je wel vaker.  En voor sommigen is het zelfs een reden om geen kinderen te krijgen.

Maar klopt deze stelling wel? En is een collectieve geboortestaking werkelijk aan de orde om de klimaatopwarming tegen te gaan? Een nuchtere kijk op klimaat, kinderen en bevolkingsgroei.

Duur: 1×50′

3 gedachtes over “Een Lezing Boeken

 1. Stefan De Vleeschauwer 17 december 2015 / 14:06

  Zou iedereen eens moeten naar gaan luisteren, een paar uurtjes even stilstaan bij toekomst van onze kinderen, kleinkinderen, … Echt een heel goed initiatief. Deze ochtend direct begonnen in het boek dat ik gisteren kocht

  Like

 2. verdoodt 6 februari 2019 / 22:18

  Op een zo klare en duidelijke uitleg wordt je inzicht, zowel op historisch als hedendaags, over de klimaatkwestie volledig up to date gebracht. Na de lezing wordt je meer dan overtuigd waarom het vandaag nodig is om actie te nemen.

  Like

 3. Karen Ver Eecke 12 juni 2019 / 14:14

  Iedereen die met de auto rijdt 😉 zou deze lezing verplicht moeten volgen. Alvorens je dan de auto neemt , denk je even na… Lezing verveelt geen minuut, je wordt meegezogen in het feit dat het dringend wordt dat we deze veranderingen stoppen!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.